2022 Belgian Grand Prix race report and highlights: Verstappen cruises to Belgian Grand Prix victory from P14 as Perez completes Red Bull 1-2

Date:

Max Verstappen maakte licht werk van zijn gridstraffen om de Belgische Grand Prix van 2022 te winnen vanaf P14 op de grid in een Red Bull een-twee ondersteund door Sergio Perez, terwijl pole-sitter Carlos Sainz P3 eindigde voor Ferrari.

Lewis Hamilton en Fernando Alonso raakten verstrikt in Les Combes in ronde 1, waardoor de Mercedes-coureur uit de race bleef voordat Valtteri Bottas uit de bocht ging om Nicholas Latifi te ontwijken en een Safety Car naar buiten bracht in ronde 2.

De herstart zag Verstappen op de achtste plaats staan, terwijl Sainz Perez leidde – Leclerc die moest pitten voor mediums met een scheur in zijn remleiding. Verstappen maakte snel werk van de auto’s die voor hem lagen en bereikte P3 in ronde 8 met alleen Perez en Sainz te verslaan.

LEES MEER: Spa maakt deel uit van 2023 F1-kalender na overeenkomst om samenwerking te verlengen

Sainz pitte van softs naar mediums in ronde 12, toen Perez Verstappen voorbij en naar de leiding liet. De Nederlander breidde zijn voorsprong uit tot ronde 15 en herstelde de achterstand naar Sainz, nam de leiding in ronde 19 en nam nog een gratis pitstop in ronde 31 voordat hij Perez met meer dan 18 seconden won in een dominante vertoning, met de snelste schoot om op te starten.

Sainz voltooide het podium voor George Russell van Mercedes, die eerder Charles Leclerc was gepasseerd, maar verloor op de laatste podiumplaats met iets meer dan twee seconden.


1418790807

Leclerc werd gedegradeerd naar P6

Leclerc maakte een late pitstop voor zachte banden in een poging om de snelste ronde te rijden, maar miste het bonuspunt en hield slechts net P5 vast voor Fernando Alonso. Nadat hij echter werd betrapt op te hard rijden in de pitlane, zakte hij door een straf van vijf seconden naar P6.

De tweevoudig kampioen werd in de laatste ronde opnieuw gepasseerd door de Ferrari, maar eindigde voor teamgenoot Esteban Ocon, die laat in de race Sebastian Vettel (P8) en Pierre Gasly (P9) reviseerde. Alex Albon rondde de top 10 af voor Williams en wist Lance Stroll af te weren voor het laatste punt.

Lando Norris haalde tegen het einde van de race een strijdende Albon en Stroll in, maar de McLaren-coureur miste en eindigde als 12e, voor Yuki Tsunoda, die een late race-strijd won tegen Zhou Guanyu van Alfa Romeo.

Daardoor bleef Daniel Ricciardo op P15 voor het Haas-paar – Kevin Magnussen 16e en Mick Schumacher 17e – terwijl Nicholas Latifi 18e eindigde na drie pitstops.

2022 Belgische Grand Prix: Hamilton crasht na een racestart vol incidenten in Spa

1


Max
Verstappen
VER
Red Bull Racing
1:25:52.894

26
2


Sergio
Perez
PER
Red Bull Racing
+17.841s

18
3


Carlos
Sainz
SAI
Ferrari
+26.886s

15
4


George
Russell
RUS
Mercedes
+29.140s

12
5


Fernando
Alonso
ALO
Alpine
+73.256s

10

ZOALS HET GEBEURDE

Bijna het nieuws aankondigend dat Spa-Francorchamps in 2023 op de kalender zal blijven staan, lag het historische circuit van de Ardennen zondagmiddag in de zon te zonnebaden. Dat betekende natuurlijk dat de omstandigheden duidelijk anders zouden zijn dan de koele klimaten van vrijdag en zaterdag.

Tijdens de kwalificatie pakte Carlos Sainz de pole voor Sergio Perez, ook al zette Max Verstappen de snelste tijd neer, aangezien acht coureurs voor de Belgische Grand Prix werden geraakt met motor- en versnellingsbakgerelateerde gridstraffen. Die coureurs waren Max Verstappen, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Lando Norris, Zhou Guanyu, Mick Schumacher en Yuki Tsunoda – die een pitlanestart zouden maken na verdere wisselingen van de aandrijfeenheid.

LEES MEER: Spa maakt deel uit van 2023 F1-kalender na overeenkomst om samenwerking te verlengen

Verstappen streefde er daarom niet alleen naar om zijn voorsprong van 80 punten in het kampioenschap te vergroten, maar om de eerste coureur te worden die de Belgische Grand Prix won vanaf P14 of lager sinds Michael Schumacher, in 1995. Alleen Sainz, Bottas, Verstappen en Leclerc zouden starten op zachte banden, Tsunoda de enige starter met harde banden – met de rest op mediums.

Licht uit en Sainz reageerde het snelst, terwijl Fernando Alonso naar de tweede plaats sprong voor het Mercedes-paar en Perez naar de vijfde plaats werd gestoten achter de Silver Arrows. Hamilton reed voor op Alonso en ging Les Combes binnen, maar de Alpine-coureur had geen ruimte meer en liet zijn rivaal even de lucht in. De Mercedes-coureur was uit de race.

“Deze man weet alleen hoe hij moet rijden en als eerste moet starten”, riep een woedende Alonso uit.


1418772715

Hamilton was uitgeschakeld na deze botsing in ronde 1 met Alonso

Verstappen had een vliegende eerste ronde en sprong helemaal naar P8 op zijn zachte verbindingen, terwijl Leclerc aan het einde van ronde 1 tot 10e stond. De start van ronde 2 betekende een nieuwe botsing – en een Safety Car – als jarige Valtteri Bottas spinde uit in het vermijden van een uit de hand gelopen Nicholas Latifi, die zelf Ocon leek te vermijden.

Achter de Safety Car zou Sainz voor Perez in de rij staan, dan Russell en Alonso, terwijl Vettel de top vijf afrondde. Leclerc zou als negende achter Verstappen in de rij hebben gestaan, maar hij meldde rook van zijn rechtervoorband en moest al snel voorzichtig de pits ingaan, in ronde 4, met medium banden en als 17e in de rij voor Latifi met nieuwe neus. De pitmuur van Ferrari bevestigde al snel dat een tear-off de rechtervoorrem van Leclerc had doen oververhitten en dat hij vanaf dat moment streefde naar een one-stop-strategie.

De race hervatte in ronde 5, net nadat Sainz vastliep in de laatste chicane terwijl hij zich voorbereidde op de hervatting, waardoor Perez achteruit ging en La Source insloeg en Russell vertraagde om te ontwijken. Dat gaf Alonso een run op Russell op de Kemmel Straight, maar er waren geen posities veranderd, althans niet in de top vijf; Verstappen was ten koste van Alex Albon naar de zevende plek gesprongen en in de laatste chicane van Daniel Ricciardo naar P6 gereden. Ricciardo zou dan P7 afstaan ​​aan Albon op de Kemmel Straight.

Afgezien van Verstappen waren de grootste winnaars aan het einde van ronde 5 Ocon, Norris en Zhou, die in de start elk vijf plaatsen hadden goedgemaakt, en Tsunoda zes.

De leider in het kampioenschap was verreweg de snelste op de baan, wist Vettel in ronde 6 bij de laatste chicane weg te wuiven, daarna Alonso met DRS in ronde 7. Sainz, met een voorsprong van twee seconden op Perez, kreeg te horen dat hij moest overschakelen naar “Plan B”.


1418779116

Gasly genoot niet van de ideale start in zijn jacht op de punten

In ronde 8 had Verstappen de podiumplaatsen bereikt met een DRS-pas op Russell ruim voor Les Combes, en had hij slechts 2,5 seconde tussen hem en de leider. Leclerc was ondertussen 14e aan het begin van ronde 9, nadat hij de AlphaTauris had gepasseerd in een show van Ferrari’s tempo en kort daarna de Alfa Romeo van Zhou en de Haas van Kevin Magnussen had gereviseerd.

Albon en Gasly kozen ervoor om in ronde 11 voor hards te pitten, de Williams en AlphaTauri zetten zich bijna in voor een one-stopper, voordat Sainz aan het einde van die tour stopte voor mediums – hij eindigde als zesde maar baande zich kort daarna een weg langs Ricciardo voor de vijfde plaats.

Aan het begin van ronde 12 verlichtte Verstappen ondertussen de ether door zijn team te vertellen dat hij een “domme hoeveelheid tijd” verloor achter Perez, en de Nederlander schoof naar behoren langs het rechte stuk om de leiding te nemen naar Les Combes.

Pitstops voor harde banden kwamen al snel voor McLaren’s Ricciardo en Alpine’s Ocon – maar niet de Red Bulls – waarbij Russell mediums nam en Norris kort daarna harde banden nam in ronde 14. Sainz eindigde als derde, nadat hij Vettel en de stilstaande Mercedes van Russell gemakkelijk had gepasseerd ; Verstappen was onvermurwbaar over het verlengen van zijn stint.

Perez moest op Russell reageren en maakte in ronde 15 een pitstop voor mediums, waarbij hij gevaarlijk dicht bij Leclerc kwam (het paar dat licht contact maakte langs de Kemmel) en net achter Sainz.


1418780849

Perez en Leclerc zaten zij aan zij in ronde 15, maar de Mexicaan hield zijn Monegaskische rivaal op afstand

Met een voorsprong van 13,8 seconden op Sainz kwam Verstappen aan het einde van ronde 15 de pits binnen en eindigde als tweede, slechts 4,6 seconden achter de pole-sitter.

Leclerc wankelde van zijn close call met Perez, Russell kwam langs de Ferrari-coureur met DRS, waardoor Leclerc naar P5 zakte. Wat de andere Ferrari betreft, hij werd binnengehaald door Verstappen en de Nederlander nam de leiding op het rechte stuk, nadat hij eerder en verstandig een beweging langs de buitenkant van La Source in ronde 19 had afgebroken. Tegen het einde van die ronde stond zijn voorsprong op meer dan 2,5 seconden.

Terwijl Verstappen de leiding van Sainz loswrikte, opende Ferrari lange onderhandelingen met Leclerc en vroeg hem of hij weer wilde stoppen om een ​​P5-finish te verzekeren…

Perez had de kans om een ​​back-up te maken van een Ferrari een-twee lang voor Les Combes in ronde 21 en maakte de pass op Sainz, waardoor de Spanjaard op de laatste podiumplaats bleef.

Met Red Bull op weg naar de zonsondergang voor een één-twee finish, verdubbelde Ferrari hun coureurs – Sainz nam het hard en Leclerc mediums – in ronde 26 met de eerste als vierde in de jacht op Russell’s podiumplaats en de laatste als zevende. Leclerc zou Ocon snel passeren voor P6 en P5 van Vettel afwringen in ronde 31.


1418778364

Vettel hield stand in een typisch competitieve strijd op het middenveld en liep halverwege de race zo hoog als P5

Perez reageerde op de Ferrari’s in ronde 28, nam zijn tweede stop voor harde banden en eindigde als derde – die tweede werd toen Russell in ronde 30 van mediums naar hards ging. Dat bracht Sainz terug op de laatste podiumplaats, de Brit die hem achtervolgde met verlengde zijn tweede stint.

Verstappen, die zijn eerste stint met zachte banden had verlengd, kwam in ronde 31 voor een nieuwe set mediums en kwam goed aan de leiding. Ferrari begon misschien te voelen dat hun ellende zou worden verergerd als Russell de vijf seconden voorsprong van Sainz voor de laatste podiumplaats zou binnenhalen. Dat werd duidelijk toen Sainz vroeg of er een driestopstrategie op het spel stond, voordat hij te horen kreeg dat hij hierdoor achter Russell zou vallen.

Met een overwinningsmarge van 17.841s leidde Verstappen een klinkende Red Bull een-twee, terwijl Sainz vasthield voor P3, Russell iets meer dan twee seconden terug toen hij op P4 miste.

Wat Leclerc betreft, hij maakte een pitstop in de voorlaatste ronde in de jacht op de snelste ronde, maar kwam net voor Alonso tevoorschijn, die hem passeerde. De Monegaskische coureur slaagde erin terug te slaan en P5 te redden, maar het bleek dat hij in de pitlane was gesneld en Leclerc naar P6 had laten vallen bij de vlag, achter Alonso.


1418788617

De ellende van Leclerc werd verergerd door een straf van vijf seconden die hem naar P5 . deed vallen

Alonso schudde zijn verwarring met Hamilton in ronde 1 van zich af – waarvoor de stewards geen actie ondernamen omdat ze het een race-incident vonden – om als vijfde te eindigen voor teamgenoot Ocon op P7. De Fransman deed twee gedurfde bewegingen, de eerste een dubbele pass op Ricciardo en Latifi via Blanchimont in ronde 17, voordat hij drie wijd ging met Gasly en Ricciardo op de Kemmel Straight in ronde 36 terwijl hij naar P7 schoot.

Vettel wrikte P8 van Gasly af in dat gevecht, maar kon Ocon niet overhalen, omdat het paar vergelijkbare medium-hard-medium-strategieën had gemaakt. Hoewel Gasly en Albon dezelfde strategieën volgden, eindigden ze respectievelijk als negende en tiende dankzij langere derde stints, waarmee een einde kwam aan lange puntloze droogtes voor zowel AlphaTauri als Williams.

Stroll miste het laatste punt en koos mediums voor zijn eerste twee stints voordat hij de race op hards afsloot. Ondanks een sterke start eindigde Norris iets meer dan een seconde achter de Aston Martin-coureur op P12,

Zhou en Tsunoda eindigden beiden de race op zachte banden en streden aan het einde van de race, waarbij Tsunoda de Alfa Romeo-coureur won en P13 voor AlphaTauri pakte.

Ricciardo reed samen met Norris in de top 10 tot de tweede stint, en de Australiër zou door de geblokte vlag naar de 15e plaats vallen. Kevin Magnussen nam genoegen met P16 na een langzame pitstop in Lap 11, en Mick Schumacher 17e in een rustige eerste race met de nieuwste Haas-upgrades – terwijl Nicholas Latifi een race naar P17 doorstond na drie keer pitstops te hebben gemaakt.


1418798777

Verstappen torende zondag boven zijn rivalen uit en boekte een derde overwinning op rij

Sleutelcitaat

“Het was een behoorlijk hectische eerste ronde om te proberen uit de problemen te blijven”, zei Verstappen. “Er gebeurde zoveel voor me. Maar toen we ons eenmaal geïnstalleerd hadden na de Safety Car, stond de auto echt op rails, we kozen de juiste plaatsen om mensen te passeren en we konden onze banden onderhouden en zo maakten we onze weg vooruit.

“Daarna, toen we eenmaal aan de leiding waren, ging het erom alles te managen – maar dit hele weekend was ongelooflijk. Het was een weekend dat ik me eerder niet kon voorstellen, maar ik denk dat we er meer van willen, dus blijf hard werken.” – Max Verstappen, Red Bull

Wat is het volgende?

Verstappen’s tweede thuisrace van het seizoen is komend weekend op 2-4 september op Zandvoort, de Nederlander 93 punten voorsprong op teamgenoot Perez – die Charles Leclerc heeft overtroffen in het rijdersklassement.

The Valley Voice
The Valley Voicehttp://thevalleyvoice.org
Christopher Brito is a social media producer and trending writer for The Valley Voice, with a focus on sports and stories related to race and culture.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

More like this
Related

The Largest Social Security Increase in Decades Is Only 1 Big Announcement Away

After months of anticipation, Social Security retirees will soon...

Russian men flee Putin’s partial mobilization order for war in Ukraine

ISTANBUL — To escape the fighting in Ukraine, the...

Alzheimer’s treatment slowed cognitive decline in closely watched trial

ABiogen and Eisai's treatment of Alzheimer's disease slowed the...