EXCLUSIVE How FTX bought its way to become the ‘most regulated’ crypto exchange

Date:

  • FTX kocht een belang van 10% in IEX met een optie om 100% te verwerven
  • FTX gaf $ 2 miljard uit aan ‘overnames voor regelgevende doeleinden’
  • Uit documenten blijkt dat FTX zijn wettelijke status zag als een manier om nieuw kapitaal van grote investeerders te lokken

18 nov (Reuters) – Voordat het deze maand instortte, onderscheidde FTX zich van vele rivalen in de grotendeels ongecontroleerde crypto-industrie door op te scheppen dat het de “meest gereguleerde” beurs ter wereld was en door autoriteiten uit te nodigen voor nader onderzoek.

Nu onthullen bedrijfsdocumenten die door Reuters zijn ingezien de strategie en tactiek achter de regelgevende agenda van oprichter Sam Bankman-Fried, inclusief de voorheen niet-gerapporteerde voorwaarden van een deal die eerder dit jaar werd aangekondigd met IEX Group, het Amerikaanse aandelenhandelsplatform dat voorkomt in Michael Lewis’ boek “Flash Boys”. ” over snelle, computergestuurde handel.

Als onderdeel van die deal kocht Bankman-Fried een belang van 10% in IEX, met een optie om het in de komende twee en een half jaar volledig uit te kopen, volgens een document van 7 juni. Het partnerschap gaf de 30-jarige directeur de mogelijkheid om te lobbyen bij de toezichthouder van IEX, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, over cryptoregulering.

Die deal en andere waarnaar in de documenten wordt verwezen, waaronder bedrijfsupdates, notulen van vergaderingen en strategiedocumenten, belichten een van de bredere doelen van FTX: snel een sympathiek regelgevingskader voor zichzelf creëren door belangen te verwerven in bedrijven die al licenties van autoriteiten hadden, waardoor de vaak langgerekt goedkeuringsproces.

FTX heeft ongeveer $ 2 miljard uitgegeven aan “acquisities voor regelgevende doeleinden”, blijkt uit de FTX-documenten die Reuters van een vergadering van 19 september inzag. Zo kocht het vorig jaar LedgerX LLC, een termijnbeurs, die het in één klap drie Commodity Futures Trading Commission-licenties opleverde. De licenties gaven FTX toegang tot de Amerikaanse grondstoffenderivatenmarkten als een gereguleerde beurs. Derivaten zijn effecten die hun waarde ontlenen aan een ander actief.

FTX zag zijn regelgevende status ook als een manier om nieuw kapitaal van grote investeerders te lokken, blijkt uit de documenten. In documenten ter ondersteuning van zijn verzoek om honderden miljoenen dollars aan fondsen, noemde het zijn licenties een belangrijk concurrentievoordeel. De “regulerende slotgrachten”, zei het, creëerden barrières voor rivalen en zouden het toegang geven tot lucratieve nieuwe markten en partnerschappen buiten het bereik van niet-gereguleerde entiteiten.

“FTX heeft het schoonste merk in crypto”, verkondigde de beurs in een document dat in juni aan investeerders werd gepresenteerd.

Bankman-Fried reageerde niet op een verzoek om commentaar op vragen over de regelgevende strategie van FTX. FTX reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Een SEC-woordvoerder weigerde commentaar te geven op dit artikel. De CFTC weigerde ook commentaar te geven.

In een sms-uitwisseling deze week met Vox maakte Bankman-Fried een ommezwaai over regelgevingskwesties. Gevraagd of zijn eerdere lof voor regelgeving ‘gewoon PR’ was, zei hij in een reeks teksten: ‘ja, alleen PR… fuck regelgevers… ze maken alles erger… ze beschermen klanten helemaal niet. ”

Een IEX-woordvoerder weigerde de details van de transactie met FTX te bevestigen, behalve dat het “kleine minderheidsbelang” van FTX in IEX niet zonder zijn toestemming aan een derde partij kan worden verkocht. “We evalueren momenteel onze juridische opties met betrekking tot de eerdere transactie”, aldus de woordvoerder.

PATCHWORK VAN REGELAARS

FTX stortte vorige week in na een vergeefs bod van Bankman-Fried om noodfondsen in te zamelen. Het was onder enig regelgevend toezicht gekomen door de tientallen licenties die het via zijn vele overnames had verkregen. Maar dat bood geen bescherming aan zijn klanten en investeerders, die nu in totaal miljarden dollars verliezen. Zoals Reuters meldde, had FTX in het geheim risico’s genomen met klantgelden en $ 10 miljard aan deposito’s gebruikt om een ​​handelsfirma van Bankman-Fried te ondersteunen.

Vier advocaten zeiden dat het feit dat Bankman-Fried regelgevers het hof maakte terwijl ze enorme risico’s nam met geld van klanten zonder dat iemand het merkte, een gapende lacune in de regelgeving in de cryptocurrency-industrie blootlegde. “Het is een lappendeken van wereldwijde regelgevers – en zelfs in eigen land zijn er enorme hiaten”, zegt Aitan Goelman, een advocaat bij Zuckerman Spaeder en voormalig aanklager en CFTC-handhavingsdirecteur. “Dat is de schuld van een regelgevend systeem dat te lang heeft geduurd om zich aan te passen aan de komst van crypto.”

Een persoon die bekend is met het denken van de SEC over cryptoregulering, zei dat het bureau van mening is dat cryptobedrijven illegaal buiten de Amerikaanse effectenwetten opereren en in plaats daarvan steunen op andere licenties die minimale consumentenbescherming bieden. “Die voorstellingen, hoewel nominaal waar, dekken hun activiteit niet”, zei de persoon.

Reuters Grafisch Reuters Grafisch

‘STAP 1: LICENTIES’

Bankman-Fried had grote ambities voor FTX, dat tegen dit jaar was gegroeid tot meer dan $ 1 miljard aan inkomsten en goed was voor ongeveer 10% van de handel op de wereldwijde cryptomarkt, vanaf een staande start in 2019. Hij wilde een financiële app bouwen , waar gebruikers aandelen en tokens konden verhandelen, geld konden overmaken en bankieren, volgens een ongedateerd document getiteld “FTX Roadmap 2022.”

“Stap 1” op weg naar dat doel, zei het “Roadmap” -document, “is om zoveel mogelijk licenties te krijgen als redelijkerwijs mogelijk is.”

“Gedeeltelijk is dit om ervoor te zorgen dat we gereguleerd en compliant zijn; gedeeltelijk is dit om ons productaanbod uit te breiden”, aldus het document.

Dat is waar de acquisitiegolf van FTX binnenkwam, volgens de documenten. In plaats van elke licentie aan te vragen, wat jaren en soms ongemakkelijke vragen kan kosten, besloot Bankman-Fried ze te kopen.

Maar de strategie had ook zijn grenzen: soms beschikten de overgenomen bedrijven niet over de precieze licenties die nodig waren, blijkt uit de documenten.

Een van de doelen van FTX, volgens de documenten, was om de Amerikaanse derivatenmarkten open te stellen voor haar klanten in het land. Het schatte dat de markt een extra handelsvolume zou opleveren van $ 50 miljard per dag, wat miljoenen dollars aan inkomsten zou genereren. Om dat te doen, moest het de CFTC overtuigen om een ​​van de licenties van LedgerX, de nieuw verworven futures-uitwisseling van FTX, te wijzigen.

Het aanvraagproces duurde maanden en FTX moest $ 250 miljoen poneren voor een standaardverzekeringsfonds, een standaardvereiste. FTX verwachtte dat de CFTC het zou kunnen vragen om het fonds te verhogen tot $ 1 miljard, volgens de notulen van een maartvergadering van zijn adviesraad.

FTX stortte in voordat het de goedkeuring kon krijgen en heeft nu zijn aanvraag ingetrokken.

Het kopen van bedrijven voor licenties had ook andere voordelen, zo blijkt uit de documenten die door Reuters zijn bekeken: het zou Bankman-Fried de door hem gewenste toegang tot toezichthouders kunnen geven.

Een goed voorbeeld is de IEX-deal, die in april werd aangekondigd. In een gezamenlijk interview met CNBC zeiden Brad Katsuyama, CEO van Bankman-Fried en IEX, dat ze “regelgeving wilden vormgeven die uiteindelijk investeerders beschermt”. Wat hier het belangrijkst is, voegde Bankman-Fried eraan toe, is dat “er transparantie en bescherming tegen fraude is”.

Reuters kon niet bepalen hoeveel FTX voor de inzet heeft betaald.

Bankman-Fried was uitgenodigd voor een ontmoeting met SEC-voorzitter Gary Gensler en andere SEC-functionarissen samen met Katsuyama in maart.

Een bron dicht bij IEX zei dat het doel van de bijeenkomst was om de SEC van tevoren op de hoogte te stellen van zijn deal met FTX, die op dat moment nog niet publiekelijk was aangekondigd, en om de mogelijkheid te bespreken dat IEX een handelsplatform in digitale activa zou creëren. zoals bitcoin. De rol van FTX was om de crypto-handelsinfrastructuur te bieden, zei de bron.

SEC-functionarissen verwierpen ronduit hun oorspronkelijke plan omdat het de oprichting van een niet-beurshandelsplatform zou hebben ingehouden dat lichter is gereguleerd, iets waar het bureau tegen is voor cryptocurrencies, zei de bron die bekend is met het denken van de SEC.

Reuters kon de omvang van Bankman-Fried’s betrokkenheid bij daaropvolgende gesprekken met de SEC niet bepalen. In hun gedachten hadden SEC-functionarissen ermee ingestemd om Katsuyama in maart te ontmoeten, en Bankman-Fried ging gewoon mee, zei de bron die bekend was met het denken van de SEC. Hij zweeg grotendeels tijdens de vergadering, met Katsuyama op de “bestuurdersstoel”, voegde de bron eraan toe.

Wat zijn betrokkenheid ook was, FTX sprak zijn discussies uit met zijn investeerders. Tijdens een vergadering van de adviesraad in september zei FTX dat de gesprekken met de SEC “buitengewoon constructief” waren.

“We hebben daar waarschijnlijk de pole position”, zei hij volgens de notulen van de vergadering.

De persoon die bekend was met het denken van de SEC zei dat ze zouden betwisten dat FTX in de “pole position” stond. Alles wat de SEC deed om cryptohandel te reguleren, zou openstaan ​​voor alle marktdeelnemers, zei de bron.

De bron dicht bij IEX zei dat de uitwisseling nooit operationele overeenkomsten met FTX is aangegaan, eraan toevoegend dat het nooit zover is gekomen.

Een FTX-document van mei geeft een overzicht van de contacten van FTX met individuele toezichthouders. Het document, dat nog niet eerder is gerapporteerd, laat zien hoe FTX in de meeste gevallen de problemen kon oplossen die opdoken.

In februari publiceerden de Zuid-Afrikaanse autoriteiten bijvoorbeeld een waarschuwing aan consumenten dat FTX en andere crypto-uitwisselingen daar niet geautoriseerd waren. Dus ging FTX een commerciële overeenkomst aan met een lokale centrale om de diensten te blijven leveren. “FTX is nu volledig geregulariseerd met betrekking tot zijn huidige activiteiten in Zuid-Afrika,” zei FTX.

De toezichthouder, de South African Financial Sector Conduct Authority, reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Het mei-document laat ook zien dat FTX een penseel had met de SEC. De SEC had eerder dit jaar onderzoek gedaan naar hoe cryptobedrijven omgingen met deposito’s van klanten. Sommige firma’s boden rente op deposito’s, waarvan de SEC zei dat ze er effecten van zouden kunnen maken en volgens haar regels zouden moeten worden geregistreerd. In de lijst met regelgevende interacties merkte FTX op dat bij het onderzoek werd gekeken of die activa werden “uitgeleend of anderszins gebruikt voor operationele doeleinden”.

Deze maand, zoals Reuters heeft gemeld, bleek dat FTX precies dat had gedaan door miljarden dollars aan klantgelden over te maken naar het handelsbedrijf van Bankman-Fried, Alameda Research.

In het mei-document zei FTX dat het examenpersoneel van de SEC, dat marktpraktijken onderzoekt die een risico voor beleggers kunnen vormen, zich zorgen maakt over een andere kwestie: een beloningsprogramma dat het aan klanten aanbood, waarbij het rente betaalde op crypto-stortingen.

Volgens het document vertelde FTX de toezichthouder dat het niet dezelfde problemen had als producten van andere providers die het bureau had onderzocht.

“We hebben bevestigd dat dit uitsluitend op beloningen was gebaseerd en dat er geen sprake is van uitlenen (of ander gebruik) van de gedeponeerde crypto”, schreef FTX. De SEC schreef terug en zei dat het zijn “informele onderzoek” had voltooid en “op dit moment” geen verdere informatie nodig had.

De SEC had geen commentaar op het onderzoek. In een e-mail aan Reuters schreef Bankman-Fried: “De reactie van FTX was correct; het beloningsprogramma van FTX US omvatte geen uitlening van activa.”

Rapportage door Chris Prentice en Hannah Lang in Washington, Angus Berwick in Londen; bewerking door Megan Davies, Paritosh Bansal en Chris Sanders

Onze normen: de vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

The Valley Voice
The Valley Voicehttp://thevalleyvoice.org
Christopher Brito is a social media producer and trending writer for The Valley Voice, with a focus on sports and stories related to race and culture.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

More like this
Related